Babské rady: zázvor

Babské rady: zázvor

Výživa

Vaření, úklid i nemoc. S tím vším vám zázvor pomůže. Nepatří jen do čaje a má víc zdravotních účinků, než byste čekali. Přečtete si, proč byl zázvor oblíbený už u našich babiček.

Přírodní lékárnička

Zázvor by neměl chybět v žádné domácnosti. Ať už ve formě sušeného prášku, kandovaný nebo čerstvý. Proč? Antibakteriální a protizánětlivé účinky dělají ze zázvoru přírodní „všelék“. Pomáhá při nachlazení, migrénách, bolestech hlavysnižuje hladinu cholesterolu.

Po čem sáhnout? Práškový zázvor má větší podíl vitamínů C, E a K, hořčíku nebo draslíku než čerstvý zázvor. Čerstvý zázvor má ale nejvíc aktivní látky gingerolu, který mu dodává léčivé účinky a také typickou štiplavě ostrou chuť. Pokud vám tato chuť vadí, smíchejte nastrouhaný zázvor s medem nebo zkuste žvýkat aspoň kandovaný zázvor obalený v cukru.

Tip: Cítíte, že na vás „něco leze“ a pobolívá vás v krku, ale spěcháte na schůzku nebo pro dítě do školky? Dejte si místo zázvorového čaje pastilku Tantum Verde v příchuti Mint, Lemon, Eucalyptus nebo Pomeranč a med.

Lék na nevolnost

Zázvor funguje i proti nevolnostem. Ať už je vám špatně z dlouhé cesty autobusem, po náročném večírku nebo jste něco špatného snědli, trocha zázvoru vám uleví. Skvěle se hodí na zahnání těhotenských nevolností, a to zejména v prvním trimestru. Ohlídejte si však dávkování. Maximální doporučené množství je jeden gram sušeného a čtyři gramy čerstvého zázvoru.  Zázvor zvyšuje prokrvování,  velké dávky tak můžou způsobit komplikace v pozdějším stadiu těhotenství. Před užitím se proto raději poraďte s lékařem. Ten vám může místo čerstvého zázvoru doporučit například pastilky nebo lízátka se zázvorem.

Zázvor dále ulevuje i při pálení žáhy, nadýmání či plynatosti. Neváhejte ho proto zařadit do jídelníčku, i když zrovna nejste nachlazení.

Tip: Vyzkoušejte sirup plný vitamínů ze zázvoru, medu, citronu, hřebíčku a skořice na podporu imunitního systému! Připravíte ho snadno podle našeho videa:

Do čaje i k masu

Zázvor je vděčným pomocníkem také při vaření. Nepostradatelný je především v asijské a indické kuchyni. Kam se zázvorem v české kuchyni? Přidejte trochu práškového zázvoru do vašeho receptu na guláš nebo vyzkoušejte hovězí pečeni na zázvoru. Jídlo bude mít výraznější, lehce ostrou chuť. Zázvor se skvěle hodí pro přípravu masa, salátů, sušenek i džemů. Perníčky mají dokonce po zázvoru jméno, říká se jim gingerbread (anglicky „zázvorový chléb“).

Oblíbené jsou drinky se zázvorem – v létě vás zchladí limonáda, v zimě vás zahřeje čaj. Ale pozor! Do zázvorového čaje nepatří citron. Místo citronu přidejte raději med, skořici nebo hřebíček.

Tip: Zázvor zalijte vroucí vodou a nechte 5 minut louhovat, uchováte v něm tak nejvíce léčivých látek.

Pleťová maska

Výrobci kosmetiky využívají dezinfekční účinky zázvoru a i vy si můžete doma snadno připravit zázvorovou pleťovou masku. Uvařte si zázvorový čaj, nechte ho vychladnout a namočte do něj čistou bavlněnou látku. Tu si položte na tvář a asi 15 minut relaxujte. Další domácí pleťové zázraky vytvoříte i za pomoci práškového zázvoru, který stačí přidat k rozmačkanému banánu nebo jiným vyživujícím surovinám.

Využijte z něj maximum

Nevíte co se slupkami? Usušte je s citrónovou kůrou a nechte si tak provonět celý byt. Pokud chcete účinné přírodní leštidlo, vylouhujte slupky od zázvoru ve vodě, kterou pak přelijte do rozprašovače s trochou octa.

Tip: Jste promrzlí? Připravte si horkou koupel, do které přidáte šťávu ze zázvoru.

Máte rádi zázvorový čaj s medem? Přečtěte si, jak med působí při nachlazení.

Související články

Sledujte nás na Instagramu a Facebooku